Młóto, zwane również jako wysłodziny, to wysokiej jakości pasza uzupełniająca, przeznaczona głównie dla krów mlecznych. Jej bogaty skład, zwiększa ilość mleka, oraz uzupełnia organizm zwierząt, w niezbędne składniki odżywcze. Młóto, to pasza, która powstaje w skutek uboczny, podczas produkcji piwa. Produkuje się je z osadu, który pozostaje na dnie kadzi, poprzez odparowanie wody, oraz uformowanie niewielkiego, wygodnego do podania granulatu. W zależności od rodzaju produkowanego piwa, skład wysłodziny może się różnić.
Zalety stosowania młóta, w żywieniu zwierząt hodowlanych.
Młóto, to pasza idealna głównie dla bydła i trzody. Jest wartościowym pokarmem, który dostarcza zwierzętom niezbędnych składników odżywczych, oraz zaspokaja ich pragnienie na dłuższy czas. Główną zaletą stosowania młota jest działanie mlekopędne, które pozwala zwiększyć produkcje mleka. Kolejną zaletą jest wysoka zawartość białka oraz tłuszczu, dzięki czemu, zwierzęta szybko przybierają na wadzę, a niewielka ilość paszy, pozwala im zaspokoić pragnienie na dłuższy czas. Młóto, zwane również wysłodzinami browarnianymi, posiada również ogromnie dużą ilość witamin. W składzie znajdują się witaminy z grupy A,B, E, oraz duża ilość błonnika.
Wysłodziny, są tanie dostępne w formie niewielkiego granulatu, który łatwo się podaje, natomiast zwierzętom, nie sprawia trudność jego spożywanie.
Jak przechowywać młóto?
Młóto, słynie z dużej zawartości wody. Świerzy osad, składa się aż z 77% wody, co znacząco skraca jego termin przydatności. Podając świeże młóto, należy upewnić się, że pasza powinna zostać zjedzona przez zwierzęta w ciągu trzech dni. W przeciwnym razie, nastąpi proces gnicia, co może okazać się ogromnie niebezpieczne dla zwierząt.
Aby przez dłuższy czas cieszyć się smaczną przekąską dla zwierząt, młóto może zostać poddane obróbce. Najczęściej jest one poddawane suszeniu, a następnie, pakuje się je w duże, szczelne worki, które zapobiegają pochłanianiu wilgoci. Należy przechowywać paszę w suchym, zacienionym miejscu, by nie straciła ona swoich cennych wartości odżywczych.
Drugą metodą obróbki młota, jest fermentacja. Proces ten, zapobiega powstaniu groźnych dla zwierząt pleśni. Niestety, nie jest równie smacznym pokarmem, w dodatku trudno się go przechowuje.
Niezależnie od wybranej paszy, bardzo ważne są warunki w jakich jest ona przechowywana. Miejsce powinno być osłonięte, zacienione i suche, by pasza nie psuła się. Poleca się przechowywanie paszy w specjalnych workach, w których zostaje ona sprzedawana, lub silosach. Pasza nie psuje się, nie śmierdzi, oraz łatwo ją porcjować. Nie traci również swoich cennych wartości odżywczych, dlatego nawet przechowywana kilka miesięcy, nie straci witamin, białka oraz tłuszczów, które korzystnie wpływają na hodowane zwierzęta. Stosując młóto, należy pamiętać o regularnym czyszczeniu resztek jedzenia. Nie powinno ono leżeć dłużej, jak trzy dni, gdyż po tym czasie, może spowodować zatrucie u zwierząt, a nawet doprowadzić do groźnych chorób.
Najnowsze komentarze